The (Nor)way of life

Miriam och Dina (the dog) flyttar från Sverige till Norge i 1 år för att jobba på Hund och Kattpensionat utanför Oslo. Här kommer jag berätta om vårt äventyr.

lite grejjer från senaste..

Kategori: Allmänt

Känns som jag har haft fullt upp i nästan 2 månader nu. Men jag tycker det är så kul när det sker mkt och när man springer runt till höger och vänster och svettas och fixar och organiserar. Det har varit stort tryck nu sen i slutet av maj så det blir gott att få lite vanliga rutiner snart men just nu trivs jag även om jag oxå känner mig väldigt trött.

Jag har inte nämnt det men jag fick en till kyckling bebis för 3 veckor sen. Hon är gul och heter sandy och hon var det enda ägget som bar frukt men tyvärr har hon en missbildning på benet så det växer fel så jag har inte velat berätta om det för jag vet inte om hon kommer kunna leva vidare. Men hon är ack så söt och tam så det är lite tråkigt med benet...

Dina är numera en Rimadylhund. Rimdadyl är smärtstillande tabletter som ges till hund vid smärta och ledvärk. Jag har ju bara anat att Dina upplever smärta från rygg eller ben men det är svårt att veta säkert så nu kör jag litet experiment för att se om jag upplever att hon är annorlunda.  Och jag tycker faktiskt det, inte varje dag men jag känner att hon hoppar upp mer i säng och soffa och hon känns gladare med längre stubin mot de andra hundarna och nu kan hon frivilligt vilja gå på långtur. Kan ju bara vara hennes mood men jag ska se om jag märker nått oxå när jag slutar med det. Jag har ju lovat att inte ha en hund som måste medicineras halva livet men jag har provat allt i form av massage och terapi och nu måste hon bara få känna på ett smärtfrittliv ett tag så får jag ta dillemmat lite mer i framtiden.

Har tränat henne med katter och hästar hela sommaren. Resultat på häst är toppen, hon är med i stallet hela tiden och även om hon inte får gå in till hästarna pga av hennes säkerhet så kan hon stå utanför o titta på dem utan o bli upprörd. De kan gå förbi henne och allt, sååååå härligt. Resultatet med katterna är....oxå toppen hör och häpna. Tror alltid hon kommer jaga katter som springer men hon har vant sig vid mons i stallet, försöker göra lite lekinviter till honom och kitty kan hon numera vara i samma rum som utan att fokusera på kitty enbart. Dessa framsteg har kommit nu bara de senaste dagarna då jag har låtit henne springa lite fritt här på gården ,hon har varit ganska duktig på det faktiskt, supernöjd =)

Snart är det sthlm på tapeten. Lite fest och träffa vänner och bara chilla lite. Och sen bilar jag och päronen upp med Penny. Åhhh det ska bli toppen.

Sen i slutet av augusti kommer emelie hit, igen. Ska bli så kul och skönt att hon kan se efter flickorna när jag är grönsak efter laseroperationen...

Nää nu ska jag sova....om jag kan. Har kommit in i en enorm sov-svacka....blääääääääääää



Lately

Kategori: Allmänt

Den här veckan har jag jobbat, jobbat, jobbat och kollat på hela säsong 1 av "Game of thrones" med Mali....yep, that`s about it..

Vissa dagar hatar man folk, eller inte "hata" i den starka bemärkelsen för man ska leva i glädje och kärlek istället. Men när jag är trött och lite sliten och hungrig så tycker jag folk är helt hjärndöda....och förlåt mig, men särskilt hundägare...eeehhh jag e iofs hundägare oxå (hmm). Folk säger och gör de dummaste sakerna.

I ett mejl så var det nån som har en labbevalp på 11 mån, supergulligt men vi är fullbokade så jag frågade om den var kastrerad då vi av erfarenhet vet att labbehanar i den åldern inte brukar kunna placeras med varken andra hanar eller tikar, så då finns det ej plats helt enkelt. Svaret blev. Näää men jag har fått höra att han inte kommit in i könsmognad än.........................................(???!!) SÄGER VEM? Har du ögon och se med och vet du detta för ett faktum? Om nån säger att min hund är aggressiv är det så då?

Men man får bara inse att alla har inte jobbat i 9 år inom hund.... jag är pucko på andra områden....teknik tex.

Det är ok att vara pucko...så länge du är snäll och inte med flit gör andra ledsna och illa.

På tal om det så ska jag försöka dra in till oslo och lägga blommor. Norge är fantastiskt land med ett underbart folk. Jag vill visa mitt stöd. Att jag råkar befinna mig här just nu och en kvart bort från stället där en historisk massaker skett påverkar en ganska mkt. Kanske låter fånigt men efter massakern så har jag haft svårt o sova. Jag bor ju ensam här i stugan ute på landet där det blir kolsvart och jag har inte haft nått problem med det förrän nu då jag plötsligt känner mig väldigt otrygg. Hör ljud och känner mig utlämnad till potentiella galningar. Lite paranoid men det värsta som kunde ske vara ju inte bara att han var galen och sköt folk, det var oxå att han hade poliskläder på sig. Den tryggaste uniformen i samhället gick inte att lita på. Blää kan alla blivande massmördare please stand up!!

Jag blev ju stoppad av killar i en bil som poserade som civilpolis när jag och en kollega åkte hem från Ica en natt. Bilen hade blåljus på instrumentbrädan och tutade och körde in mot oss för o få oss o stanna. När jag såg att det bara var grabbar som skojjade rivstartade jag och körde därifrån. Anmälde till polisen och sa att nästa gång en civilpolis stannar mig så är det inte säkert att jag kommer göra det...just so they know. Vem kan man lita på lixom??

Live well and prosper my loved ones <3

grey is the color of this summer in norway..

Kategori: Allmänt

förutom denna enorma landssorgen som råder  som gör att det mesta känns grått och sorgset så har denna sommar bokstavlig talat REGNAT bort. Men nu har jag slutat bry mig. Detta var ändå inte sommaren jag skulle glida runt med en drink i handen och ligga och slappa i solen, denna sommar skulle jag göra some hard core work. Som de senaste 3 somrarna på Ica. Jag är van att jobba när alla andra chillar och blir bruna (gör inte så mkt för jag solar ändå inte (white is my color, young is my skin). Kan inte fatta att sommaren snart är över. Det gick så fort. Okej, nu är det minst en månad till skulle jag väl säga men ändå. Fast jag har ju mye o så framemot. Operation och sthlms resa och lite folk som kommer hit. Har redan planerat julen, då Irma och emelie kommer upp. Usch, att jag redan tänker så långt fram, man ska leva för stunden och  vara tacksam för att man fått gåvan att leva. Men då har jag ytterligare saker att se framemot. Förutom att jag vill ta vara på varje sekund jag spenderar i detta land och på denna gård. Irma var ju här nu förra veckan och vi hade det supertrevligt. Irma är toppen och det var kul att hon hade coco med sig oxå. Fick många tips inför min och Dinas flygresa om ca 2 veckor..

Men nästan bäst av allt som sker framöver är att Penny kommer hit!! Jag längtar sååååå sjukt mkt. Har väl varit jobbigaste med att vara här uppe. Men nu har det gått snart 7 mån så jag är ganska van. Kommer kännas lite konstigt att få in henne i min vardag och rutiner. Men det kommer bli ack så härligt oxå. Tror hon kommer att stormtrivas =)

Ledig idag. Första dagen på många veckor men vi har mest såsat idag och nästan blivit uttråkade så jag längtar tillbaka till jobbet nu. Vill ju träffa alla sötisar nere på kenneln.

Nu ska jag ta in hästarna och natta dem =)


Jag har sagt det så många ggr men säger det igen...

Kategori: Allmänt

Vad är denna värld på väg? Hur kan en (iaf i skrivande stund) man bara bestämma sig för att ge sig ut och avrätta 92 människor? Detta hände här i Norge och inte ens långt ifrån där jag bor. Igår hörde jag och Irma helikoptrar och sirener under hela kvällen. Som tur var så bestämde vi oss för att inte åka in och kolla i Oslo igår för det var så dåligt väder. Man vet ju aldrig var man hade befunnit sig när den där bomben gick av.

Om detta kan hända här så kan det fan hända vart som helst egentligen. Det är inte ok att va så jävla bränd i huvudet så du klär ut dig till polis och springa runt och prickskjuta på unga människor.

Han är så jävla körd. Oftast får man inte tag i en sån här massmördare i livet för de tar oftast livet av sig efter sina handlingar.

Tycker detta är högst obehagligt och sorgligt. Dagen började med att åskan mullrade och regnet föll och det är precis så de flesta här känner idag, inte glatt och soligt i sinnet direkt....

Ska man kunna känna sig trygg någonsin? Någonstans?

Jag ogillar att folk bryr sig om triviala saker en dag som denna. Visst, the show must go on, som alltid, men bara för att det inte drabbar dig i din och dina anhöriga i direkthet så betyder inte det att man inte borde skänka lite tankar till de som lever i en verklig mardröm....

Enough said for today...

It`s Friday...again

Kategori: Allmänt

Fick ledig eftermiddag och kväll. Nice! Gick långtur med hundarna, som jag alltid gör när jag har tid över, även om jag är svintrött och bara vill ligga och såsa. Men så är det att ha hund och efter 8 år så tänker jag faktiskt inte ens på det, det är bara en självklarhet, hundens behov före dina egna.

Veckan har gått bra, inga katastrofer, inga dödsfall. Bara ett lamm som satt fast i ett staket, no biggie...

Nu är det nästan en månad med 50-55 hundar på kenneln, det går fint och jag har vant mig så nu tycker jag inte ens det känns mycket. Tänk sen när det går tebax till lågsäsong och 15-20 hundar i veckodagarna?! Vad ska jag göra då? Men blir skönt oxå, man får mer tid till var och en av hundarna då. Och till sina egna...och sig själv. Ska ju operera ögonen i början av september (yay) så det blir lite att se framemot oxå. Fatta att jag varit här halva tiden nu, scary!

Trivs så sjukt bra här även om jag saknar mkt med stadslivet i sthlm och alla människorna där. Men här är allt så lugnt och skönt, jag har gjort mkt soulsearching och börjar känna mig som en annan människa, bättre och stabilare. Hemma kunde jag ha vad jag kallade "min manodeppressiva dagar", då allt bara är total skit och jag känner mig så sjukt nere på botten. Men här känns det inte så. Tror det är mkt stress i sthlm som jag inte upplever här, skönt. Som o leva i en bubbla ett tag, känner mig nästan osynlig och det känns skönt.

Om en vecka kommer Mali tillbaka. Vissa människor klickar man bara med, Mali är en sån. Vi har kännt varandra så kort stund men haft glada och svåra stunder. Jobbar extremt bra tillsammans, vi behöver knappt snacka. Jag tänker att nått behöver göras och då har hon redan gjort det och tvärtom. SKönt o jobba med folk som inte behöver direktiv hela tiden, eller nån som ser vad som behöver göras.

Btw, jag måste klaga. What`s wrong med alla hundägare här i voyenenga?? När man är ute med hundarna så träffar man ett jon till hundägare varje gång. Som hon som kommer joggandes med sin gordon setter. Hon måste sett att jag har 2 hundar i flexi, ca 2-3 m ut från mig, har inte hört eller sett henne och ändå ska hon jogga förbi mig med sin hund på stigen, ca 1 m ifrån oss. SJälvklart börjar Dina jaga efter hennes hund en bit. Inget skedde men hallååå? Hur tänkte hon? De fleste släpper bara fram sina hundar, ev inte väntar på att man hunnit samla ihop sina egna. Kul att folk har en relaxed inställning till hundar på tur men jag efter mitt och Dinas schäfer-drama tkr inte det är lika spännande. Sa jag att jag hittade en sårskorpa på Dinas rygg nu i veckan? Japp, hon blev rispad på ryggen av hunden trots alla. Fan att man alltid ska upptäcka bettskador så långt senare, även om jag undersökt henne flera gånger. Aja, det såg fint ut men still. Nu förstår jag varför hon skrek så mkt.

Helg, jobb, let`s do this.

Tyckte det var dags...

Kategori: Allmänt

o slänga upp lite bilder på kyllingarna. Nu e dom ca 1 månad gamla. Växer så det knakar och snart ska de flytta ut till en större bur för de börjar bli lite stökiga att ha inomhus i en vanlig marsvinsbur. Skriker konstant efter saker o äta på.



Cornelia


wiz


Bandit- ser mer ut som en örnbebis <3

Börjar bli svårt o hålla dem i en hand.


Annat var det första gången ute på terassen. Då vare fega små fågelfötter som trampade runt...

Life gives and life takes...

Kategori: Allmänt

And today it took our dear connor from us...

RIP CONNOR<3

Tänk att när jag klev upp imorse så visste jag inte att det skulle bli en riktigt dritdag. Har varit trött och kvalm hela dagen och sett framemot slappkväll och lite sovmorgon. Istället blev det drama och sorg när en av våra fina hundar nere på kenneln blev akut sjuk.

Fick ett samtal av Mali att komma ner på kenneln för det var nått fel på connor (labrador) och vi brukar aldrig ringa varann vid stänging och be om nått sånt om vi inte tror det är allvarligt. Så direkt när jag såg honom så såg jag att nått var väldigt galet. Connor och hans kullbror Tasman är 2 hundar som jag är väl känt med då de ofta är här på kenneln. Har säkert haft hand om dem 5-6 ggr under min tid här och jag älskar deras hängiga ansikten och rultiga kroppar, ser exakt likadana ut fast connor e svart o tasman e brun. De är lugna och softa, stressar och skäller inte.

Imorse hittade jag en pöl med slem och blod, väldigt liten pöl, i deras box. Blev lite orolig men då jag inte visste vem av dem de varit och båda var precis som vanligt så avvaktade jag lite. Men sen nu ikväll började Connor andas tungt och bli otroligt slapp.

Tänkte direkt en kennels mardröm nr 1: Magsäcksomvridning...men det visade inte direkt på det, han var bara otroligt inte sig själv och slapp.

Spöregnade gjorde det oxå och vi måste åka in till oslo för vanliga kliniken har inte kvällöppet. Jag kan inte köra i en stad jag inte känner till lite så vi ordnar så att peder och katies vänner körde. Såklart fanns det bara en plats i bilen så jag följde med och Mali stannade kvar... Under färden blev han slappare och ville inte ta godis och bara låg som att han inte ens var medveten om att han lämnat kenneln och färdades i en främmande bil...inte riktigt typiskt labbe lixom. På kliniken så gav jag massa uppgifter, vilket är svårt då vi bara har ankomstschema och inte har exakt alla uppgifter och medans så blev han sämre. Väl på undersökningsbordet så la han sig på sidan och visade inget tecken på rörelse när han fick kanyl och dropp. Djursjukvårdaren sa att han var "skikkeligt dålig" och började stressa runt för o hitta felet. Ok, hur ofta får man hör de orden hos vetten? Då e det allvar lixom. Hon klämde kände, fixade, stack kanyl i magen och kollade efter blod ect..Sen kom en veterinär in och började undersöka hon med. Hittade ingenting men jag hörde mummel om svag och snabb puls. Han andades otroligt tungt. Blev orolig när hon började ta blod men sen blev hans huvud tungt i mina händer så det nästan hängde över kanten på bordet och han tog ett tungt andetag och sen blev det tyst.....

2 sekunder senare så säger de att han är död. Då har han slutat att leva medans de lyssnar på hans hjärta..medans jag håller hans huvud i mina händer...han finns inte mer bara sådär....på ett ögonblick.

Jag blev ganska upprörd men höll mig ändå kontrollerad...satt med honom en stund och pussade hans panna... ringde peder och berättade.


Jag tänkte på ägarna som är bortresta och på Tasman som förlorat sin bror...Kändes skumt o ta av hans blåa halsband (som jag brukar ta av när jag duschat honom på kenneln så många gånger) och ta med det ut och stå med det in handen. Har alltid tittat på de som kommer ut med bara koppel och halsband i handen. Nu stod jag där själv, även om det inte var min pärla så känns det tungt, en sån härlig hund. Man vill inte vara den med halsbandet i handen, verkligen inte.

Väntar på obduktion, om ägarna vill tillåta det. Hoppas, för jag vill veta vad som skedde, hur han bara kunde dött så snabbt. Vi kom in hos vetten och 30 min senare var han död. I wanna know!

Tur att jag inte körde för med facit med hand hade vi aldrig hunnit fram i tid om jag kört vilse och grejjat runt.

nu måste jag sova, helt slut

Scary stuff

Kategori: Allmänt

Skriver inte så mkt för jag jobbar så sjukt mkt nu. Det är hela dagarna med fix hos alla djuren. Men jag tycker det känns helt ok hittills, mkt för Mali är här och vi jobbar väldigt bra ihop, hjälper varann och tänker lika när det gäller hur saker ska göras. Kommer sakna henne skitmkt när hon drar hem för gott i agusti. Hittills har allt gått bra med allt. En hund med galet våteksem som vi var tvungen o ordna upp men annars går det smoooth, peppar peppar...

Drog till sandvika på lunchen idag för o köpa lite färskfoder till Dina och en hund på kenneln som vägrar äta om det inte är typ bara korv och pastej. Tog med Dina dels för att jag skulle prova ut en resebag till henne när vi ska flyga, de flesta e ju så små så jag kan inte köpa och sen får jag inte in henne i den. Och dels för att hon älskar att strutta runt på stan, hon är ju trots allt mer eller mindre uppvuxen  i stan. Hennes små tassar klampade runt på kungsholmen  och åkte tunnelbana vid 10 veckors ålder.

Anyways, vi kollade lite i på dyrego och sen skulle vi över gatan till zoo1, vår pusher för VoHm. Stod utanför donken och där är det några stora pelare vid ingången till storsentret och jag har Dina vid min sida för vi ska ju över vägen och det åkte massa bilar och grejjer. Och jag vet inte om det var att jag hörde klor rivstarta på asfalt eller morr/vrål eller en mansröst som skriker NEJ men jag hinner vända mig om och se en schäfertik runda pelaren och jag ser att hon satsar DIREKT på min lilla padda. Så jag fattar att den hunden inte skulle hälsa fint på Dina så jag river tag i flexits tjocka del av snöret (brukar inte ens ha långflexi på stan, brukar ha vanligt läder så man lättare kan kontrollera hunden, lesson learned) Så jag river upp henne i luften så jävla snabbt, och ser att schäfern kommer uppflygandes för att ta Dina i luften men som tur var så slängde jag upp henne nästan över huvudet så när schäfern landar framför oss efter sitt galna anfallshopp så vänder den och jag ser framför mig hur den skulle slita Dina ur min famn, ev bita båda henne och mig för jag hade ALDRIG SLÄPPT MIN PADDA!!! Då kommer pundaren som hade hunden upp bakom mig och tacklar sin egen hund till marken. Thank god!!!!! Han mumlade förlåt och gick det bra osv. Jag satte ner Dina som bara skrek och skrek och skrek. Jag trodde först hon hade blivit biten trots mitt tappra försök att ge henne vingar men sen insåg jag att hon bara blivit så jävla rädd och skrärrad för det är inte skönt att ryckas upp i selen och få en hund som slänger sig emot en. Ååååh jag satt och försökte klappa henne lite "det var inte så farligt, det är ok" hurtigt som man ska göra, tänker inte stressa henne mer med att bli hysterisk själv. Pundaren bad om ursäkt igen och frågade om Dina var ok och jag bara att det var lugnt, vad ska man göra? Hunden var kopplad men slet sig, det kunde lätt hänt vem som helst ju och hon blev ju inte biten eller dödad (annars hade det varit en annan femma SÅKLART). Lite folk kom fram och frågade hur det gick, det var ju mitt framför massa folk, och hon skrek ju som en liten gris jättelänge.

Tänker mkt på "what if" för det var så nära att Dina blev väldigt skadad, kanske dödligt. Har hört många historier om småhundar som blir brutalt attackerade av större hundar och nu har vi oxå varit med om det.

Ska inte vara fientlig men va fan ere för fel på schäfrar??? Seriöst? Gillade oxå schäfrar när jag var liten för mormor hade en men nu när jag är i branschen så blir jag bara så trött på dem....

Tänk om jag hade Dina längre bort från mig

Tänk om jag inte fått upp henne eller låst mig i skräck (thank god att jag inte blir chockad av sånna situationer med hundar)

Tänk om han inte kommit och tacklat sin hund.....

Men nu gick allt bra och vi är glada igen. Jag gick o köpte Dina ett tuggben och sen åkte vi hem och Dina låg på gräsmattan i 3 timmar och chillade. Men usch att man ska känna sig rädd för o vistas i omgivninger med andra hundar som man inte vet om folk har kontroll på. Här på gården så är ju alla hundar under kontroll, jag är inte rädd att hon ska bli attackerad......

Mer om annat senare...